Konservatif Tedaviler
Konservatif tedaviler, dişlerin yapısal sorunlarında, diş bütünlüğünü tamamlamak için uygulanan tedavilerin tamamıdır. Genellikle çürük dişlerin dolgu yapılacak onarılması olarak tanınan konservatif tedaviler, kendi içinde incelendiğinde pek çok farklı ihtiyaç ve uygulamaları kapsar.
En yaygın konservatif tedavi türü halk arasında 'beyaz dolgu' olarak bilinen kompozit dolgulardır. Kompozit, uzay çalışmalarından gemi inşasına kadar pek çok alanda kullanılan bir nanoteknoloji ürünüdür. İçeriğinde farklı bileşimler bulunan bu malzeme oldukça sağlam ve stabildir. Kompozitin diş hekimliğine uyarlanması, diş renginde ve tamamen dişi taklit edebilen dolgular ve restorasyonlar yapılmasına yol açmıştır.
Kompozit ve diş arasındaki bağlantı kuvveti 'Megapaskal' birimiyle ölçülür. Bu bağlantı kuvveti, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, istenen seviyeye getirilebilmiştir. Günümüzde kompozit restorasyonlar, istenen renk ve şekilde yapılmakta ve klinik ortamında, hasta beğenisine göre şekilllendirilebilmektedir.
Kompozit uygulamaların günümüzde geldiği en son nokta, kompozit laminalar ve adesiv uygulamalardır. Bu uygulamalar, diş yüzeyinde sağlanan mikroskobik tutuculuk sayesinde, herhangi bir delme, kesme ve kazıma gibi işleme ihtiyaç duymadan istenen diş formunu elde etmeye yarar. Mine yüzeylerindeki çatlaklar, renk değişiklikleri, çukurlar, diş aralarındaki aralıklar ve hafif konum bozuklukları gibi kusurlar, bu işlem sayesinde, tamamen geri dönüşlü olarak düzeltilebilmektedir. Bu işlem bir seansta yapılabilir ve beğenilmeme gibi durumlarda diş yapısına zarar verilmeden dişten uzaklaştırılabilir.