• +90 312 287 44 44 (Pbx) - +90 553 953 56 06 (gsm)
  • Kızılırmak Mah. 1450 Sokak A.T.M.  No:1 B Blok Kat-15 Daire:72-73 Çukurambar ANKARA
Diş Hassasiyeti
 
 
Dişlerimizin soğuk, sıcak ya da ekşi gıdalar tükettiğimizde ağrıması bizlere oldukça fazla sıkıntı verir. Özellikle soğuk hassasiyeti uzunca süre bizi rahatsız eder. Soğuk-sıcakta ağrı iki sebeple olur: Çürük sebepli ve çürükten bağımsız hassasiyet. 
 
Çürük olmayan dişlerdeki hassasiyetin sebebi, soğuğun, dişin içindeki sinir katmanına erişmesi ve sinir uçlarını tahriş etmesidir. Mine yüzeyindeki çatlaklar buna sebep olabilir. Darbeler, kırıklar vb sebeplerle, dişin iç tarafına uzanan sinir uçları açığa çıkar ve dış etkileri içeri taşır. Diş hassasiyetinin bir başka sebebi, dişeti rahatsızlıkları sonucunda oluşan dişeti çekilmeleridir. Sert fırçalama da dişeti çekilmesine, ve dolayısıyla soğuk hassasiyetine sebep olabilir. 
 
Diş hassasiyetini geçirmenin yolu, dış yüzeydeki soğuk ve sıcak gibi etkenlerin,dişin ortasında bulunan sinir yapısına ulaşmasını engellemektir. Bu, çeşitli yöntemlerle olur. İlk yöntem çürük sebebiyle açığa çıkmış olan dentin yapısının çürükten temizlenmesi ve dolgu ile kapatılmasıdır. Benzer şekilde kırık, aşından vb sebeple oluşan dentin yüzeyleri de dolgu ya da restorasyonlarla kapatılır. 
Fırçalama ya da dişeti çekilmesi sebebiyle diş kökünün açığa çıktığı ve bu sebeple hassasiyet oluştuğu durumlarda bu bölgelere dolgu yapmak zordur. bu durumda flor uygulaması gibi tedaviler yapılır. Bu, tıpkı çatlamış bir duvarı sıva ile kapatmak gibi bir işlemdir. Yüksek konsantrasyondaki flor çözeltisi dentin kanallarına uygulanır ve dış etkenlerin etkisi azaltılır. Bu amaçla piyasaya sürülmüş diş macunları ve pomatları da vardır. Bu diş macunları genellikle 'sensitive' ya da 'F' olarak adlandırılarak satılırlar.