• +90 312 287 44 44 (Pbx) - +90 553 953 56 06 (gsm)
  • Kızılırmak Mah. 1450 Sokak A.T.M.  No:1 B Blok Kat-15 Daire:72-73 Çukurambar ANKARA
 Hamilelikte Diş Hassasiyeti
 
 
 
Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler sebebiyle diş eti hastalıkları riskinde artış görülebilir. Buna ilave olarak, bulantı ve kusma şikayeti olanlarda, ağız ortamının asidik bir hale gelmesi sebebiyle çürük riski de artar. Bu süreç beraberinde anne adayında yorgunluk ve isteksizlik sonucunda ağız bakımı aksarsa, kısa süre içerisinde diş kayıpları olabilir. Bu, halk arasında, her doğumda bir dişin kaybedilmesi şeklinde bilinir. Bu durum, aslında kolaylıkla önlenebilir. 
 
Hamilelik düşünen anne adayında, öncelikle çürük, diş eti hastalıkları, gömülü dişler gibi sorunlar çözülmelidir. Buna ilave olarak hamilelik sırasında dikkat etmesi gereken noktalar ve ağız bakımını nasıl sağlayacağı konusunda hekiminden bilgi almalıdır. 
Hamilelik gerçekleşti ise, yine bir hekim kontrolü ile, acil yapılması gereken tedaviler varsa planlanmalıdır. Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılabilir. Bunun için en uygun zaman, 3.-6. aylar arasıdır. Hekiminiz, bazı kurallara uyarak gerekli tedavileri yapabilir. Anne adayı olarak bilmeniz gerekenler, özellikle ilk 3 ay içerisinde kesinlikle radyasyon alanlarında bulunmamak, çok gerekli durumlarda röntgen çekilmesi sırasında kurşun önlük kullanımı ile alınan dozun düşürülmesine dikkat etmektir. Hamilelik sırasında çok ağır olmayan diş tedavileri ve diş çekimleri yapılabilir. Kullanılan anestezik , ağrı kesici ve antibiyotiklerin, gebeler için uygun olanları bilimzel çalışmalar sonucunda belirlenmiştir ve tüm dünyada belli bir protokol halinde kullanılırlar. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi hekiminiz size verecektir. 
 
Hamilelikte ağız bakımına daha çok dikkat edilmelidir. Bunun için, mutlaka her öğün sonrasında dişler fıçalanmalı, ilave olarak doktorunuzun önerdiği diş bakım ürünleri de kullanılmalıdır. Diş fırçalamaya ilave olarak diş ipi kullanımı da faydalı olacaktır. Ağız sağlığının çok iyi sağlanamadığı durumlarda, annelerde diş eti şişmeleriyle karakterize olan ve 'Hamilelik Tümörü' denen hastalık ortaya çıkabilir. Bu, düzenli hijyen randevuları ile takip edilir ve hamilelik sonrasında hormonal durumun stabilize hale gelmesi ile düzelir. 
 
Anne adayını ilgilendiren bir başka konu da, bebeğin diş sağlığıdır. Anne adaylarının genel sağlığı, bebek üzerinde direkt olarak etkilidir. Bununla birlikte, düzenli kontrollerine giden ve beslenmesine dikkat eden gebelerde, bebek diş sağlığı açısından endişenmeyi gerektiren bir durum yoktur. Bazı antibiyotiklerin (Tetrasiklin gibi) kullanımı ya da şehir şebeke sularınıda yüksek oranda flor bulunması gibi durumlarda, dişlerde şekil ve renk bozuklukları olabilir.